Kategorie

Producenci

Dostawcy

eBiuletyn-Newsletter

Dotpay


Pierzga w miodzie 0,40kg Sądecki Bartnik Powiększ do pełnego rozmiaru

Pierzga w miodzie 0,40kg Sądecki Bartnik

 1kg=89,63zł

Więcej szczegółów

35,85 zł

Pierzga jest to pyłek kwiatowy zebrany przez pszczołę miodną, zmieszany z miodem i wydzieliną gruczołów ślinowych pszczół, złożony w komórkach plastra pszczelego, poddany fermentacji mlekowej w warunkach beztlenowych w środowisku gniazda pszczelego. Wartość pierzgi do celów spożywczych, profilaktycznych i leczniczych jest znacznie wyższa niż pyłku ze względu na bogatszy skład, proces konserwacji oraz łatwą przyswajalność.Skład chemiczny pierzgi jest podobny do pyłku kwiatowego, jednak aktywność i skuteczność pierzgi jest kilkakrotnie większa, dzięki przeróbce przez pszczoły i procesom w czasie zakiszania. - węglowodany ok. 31℅ - białka ok. 23℅ - związki fenolowe ok.1,5℅ - lipidy ok. 5℅ - witaminy A, E, B, B₂ B₆ C ok. 0,7℅ - makroelementy wapń, fosfor, sód, potas - mikroelementy żelazo, miedź, cynk, mangan, krzem, selen Pierzga dzięki swoim składnikom biologicznie aktywnym, ma cenne i szerokie działanie lecznicze i zapobiegawcze między innymi: - przyczynia się do równowagi psychicznej, polepsza sen i samopoczucie, wspomaga leczenie depresji, - pozytywnie wpływa na układ pokarmowy, - ma działanie przeciwmiażdżycowe, wzmacnia naczynia krwionośne, - powoduje wzrost krwinek czerwonych, - podwyższa odporność organizmu na szkodliwe działanie środowiska, -poprawia kondycję, sprawność fizyczna i umysłową, - pomocna jest w leczeniu chorób skóry, - ma działanie terapeutyczne w schorzeniach prostaty. Pierzgę można leczniczo spożywać w ilości 1łyżeczka od herbaty 2 razy dziennie przez okres miesiąca. Zapobiegawczo 1 łyżeczka od herbaty co kilka dni.